Resum Espai de Diàleg i Negociació

CCOO aconsegueix la creació d’una comissió per a l’elaboració d’un model de carrera acadèmica

 

El 22 d’octubre va tenir lloc la reunió del “Espai de diàleg i negociació” que reuneix a la Secretaria d’Universitat i Recerca i els sindicats més representatius (CCOO i UGT).

 

A la reunió es van presentar per part de la Generalitat els resultats a dia d’avui de la segona convocatòria Serra Hunter (70 comissions de selecció constituïdes, 30 places resoltes, previsió de tancar el procés al desembre) i es va anunciar la intenció de fer una nova convocatòria al gener del 2015.

Hem de celebrar que, a l’hora de pensar la convocatòria 2015 des de la Generalitat s’hagi modelat el discurs de “recerca de la excel•lència internacional”, i es vulgui posar l’accent en el concepte de “tenure track”. Així tots van estar d’acord en començar a elaborar un model de carrera acadèmica on els lectors puguin comptar amb un període de contractació més llarg, amb una avaluació al mig del període i amb un sistema que si es compleixen els objectius marcats, el treballador esdevingui Agregat.

Som conscients de l’existència de dificultats legals, d’àmbit estatal, i de la necessitat de trobar mecanismes per fer respectar l’autonomia universitària. En aquest sentit creiem que tant Generalitat, com universitats i sindicats hem de  buscar la manera que les futures places d’agregat incorporin com a mèrit preferent haver complert el mecanisme de “tenure track”(consolidació).

CCOO vam manifestar que l’any 2015 ha de servir per donar resposta a la quantitat de docents i investigadors que des de l’inici de les retallades, s’han mantingut en una posició precària;  segons les xifres oficials al març del 2012 eren 700 lectors, 142 RyC i 100 persones en altres figures, com visitants o col•laboradors. De totes aquestes persones només 241 han accedit a la categoria d’agregats interins.

Pel que es refereix a aquest col•lectiu des de CCOO vam reclamar el compliment de la llei pel que fa al cobrament dels complements per aquells PDI que han passat de lector a agregat i assegurar la seva avaluació per l’AQU. En aquest sentit el director General d’Universitats va mostrar la seva voluntat de solucionar positivament aquests temes. Creiem que és un element imprescindible per a aconseguir un tractament global, per a tots els AI, en comptes d’un reguitzell de solucions individuals per la via dels concursos.
El segon gran tema de la reunió va ser les diferents maneres d’interpretar la taxa de reposició del 50% que marca l’avantprojecte de llei dels PGE. Per nosaltres, cal que el gruix d’aquesta xifra (al voltant d’un centenar de places pel 2015) vagi a convocatòries de lectors “tenure-track” i que, tant el pas de lectors a Agregats, com de TU a CU es considerin promoció interna i no entrin dins d’aquesta comptabilitat.  Hem de dir que la resta d’assistents a la reunió van mostrar el seu acord, però caldrà alguna cosa més que paraules.

Pel que fa a altres temes vam demanar que a la nova llei de l’AQU, que esta en tràmit parlamentari, s’incorpori la presència dels agents socials en el seu Plenari i la necessitat de recuperar els ajuts amb famílies amb fills discapacitats, arrabassats amb l’eliminació dels Fons d’Acció Social l’any 2012. La Generalitat es va comprometre a estudiar les nostres demandes i a donar una resposta en un termini raonable. També a dedicar una pròxima reunió de l’EDN a la situació del PAS.

Finalment ressaltar el compromís explícit de crear aquesta comissió que ha d’estudiar un nou model de carrera acadèmica i que creiem un instrument imprescindible per endreçar les nostres universitats donar compliment a les demandes socials de docència, recerca i transferència.

Des de CCOO volem engegar un procés participatiu per a omplir de contingut la feina d’aquesta comissió i esperem comptar amb tots i totes vosaltres.

Secretariat Inter-universitari de CCOO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *